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[Bossam]– Boiled pork ingredients
Pork (samgyeopsal/1kg), radish (365g), pear (580g), apple (320g), onion (130g), green onion (50g), shrimp paste (4T), water (2 cups), soju (1 cup)– Bossam kimchi ingredients
Radish (600g), croaker (200g), salt (1T), sugar (1T), corn syrup (3T), red pepper powder (7T), glutinous rice paste (5T), minced garlic (2T), shrimp paste (½T), anchovy sauce (3T), plum extract (2T), pear (50g), green onion (50g), water parsley (50g), jujube (10g), chestnut (50g), sesame seeds (a little), pine nuts (a little)
—————————————————————————————–1. Add soju (2 cups) to lukewarm water. Add pork (pork belly/1kg) and soak for about 40 minutes to remove blood.
– Tip ‘Pork’
Dissolve soju in lukewarm water and leave for about 45 minutes to make the meat soft and remove any gamey smell.2. Add shrimp paste (4T) to the pork and mix.
3. Place coarsely chopped radish (365g), pear (580g), apple (320g), and onion (130g) in a pot, place pork on top, and top with coarsely chopped green onion (50g).
4. Pour water (2 cups) and soju (1 cup) and steam over high heat for about 45 minutes.
– tip ‘Boiling the pork’
When the water starts to boil, close the lid and steam for 40-45 minutes.5. Mix the sliced radish (600g) with salt (1T), sugar (1T), and corn syrup (3T) and marinate for about 1 hour.
– tip ‘When marinating radish’
Adding corn syrup improves the crunchy texture.6. Rinse the marinated radish in water and squeeze out the water with your hands.
– tip ‘Marinated radish’
Wash in water, drain in a sieve, wrap in cotton cloth, and squeeze out the water.7. Mix red pepper powder (7T), glutinous rice paste (5T), minced garlic (2T), shrimp paste (½T), anchovy sauce (3T), and plum extract (2T) to make a seasoning sauce.
– Cooking tips ‘Making glutinous rice paste’
Mix 1 tbsp glutinous rice flour and 4 tbsp water and microwave for 40 seconds8. Add marinated radish, squid (200g), pear (50g), green onion (50g), water parsley (50g), jujube (10g), and chestnut (50g) and mix.
9. Place bossam kimchi on a plate and sprinkle with sesame seeds (a little) and pine nuts (a little).
10. Remove the cooked pork, cut into bite-size pieces, and place on a plate.
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[보쌈]
– 수육 재료
돼지고기(삼겹살/1kg), 무(365g), 배(580g), 사과(320g), 양파(130g), 대파(50g), 새우젓(4T), 물(2컵), 소주(1컵)
– 보쌈김치 재료
무(600g), 한치(200g), 소금(1T), 설탕(1T), 물엿(3T), 고춧가루(7T), 찹쌀풀(5T), 다진 마늘(2T), 새우젓(½T), 멸치액젓(3T), 매실청(2T), 배(50g), 쪽파(50g), 미나리(50g), 대추(10g), 밤(50g), 통깨(약간), 잣(약간)
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1. 미지근한 물에 소주(2컵), 돼지고기(삼겹살/1kg)를 넣고 40분 정도 담가 핏물을 제거한다.
– tip ‘돼지고기는’
미지근한 물에 소주를 풀고 45분 정도 둬야 육질이 부드럽고 잡내도 제거돼요
2. 돼지고기에 새우젓(4T)을 넣어 버무린다.
3. 냄비에 굵게 썬 무(365g), 배(580g), 사과(320g), 양파(130g)를 깔고 그 위에 돼지고기를 얹은 뒤 굵게 썬 대파(50g)를 올린다.
4. 물(2컵), 소주(1컵)을 끼얹은 뒤 센 불에 45분 정도 찐다.
– tip ‘수육 삶기’
물이 끓기 시작하면 뚜껑 닫고 40~45분 정도 쪄주세요
5. 채 썬 무(600g)에 소금(1T), 설탕(1T), 물엿(3T)을 버무려 1시간 정도 절인다.
– tip ‘무를 절일 때’
물엿을 넣어주면 꼬들꼬들한 식감이 좋아져요
6. 절인 무는 물에 헹군 뒤 손으로 물기를 짠다.
– tip ‘절인 무는’
물에 씻어서 체에 밭친 뒤 면포로 감싸 물기를 짜주세요
7. 고춧가루(7T), 찹쌀풀(5T), 다진 마늘(2T), 새우젓(½T), 멸치액젓(3T), 매실청(2T)을 섞어 양념장을 만든다.
– 요리상식 ‘찹쌀풀 만들기’
찹쌀가루 1큰술, 물 4큰술을 섞어 전자레인지에 40초만 돌려주세요
8. 양념장에 절인 무, 한치(200g), 배(50g), 쪽파(50g), 미나리(50g), 대추(10g), 밤(50g)을 넣어 버무린다.
9. 보쌈김치는 접시에 담은 뒤 통깨(약간), 잣(약간)을 뿌린다.
10. 다 익은 돼지고기는 건져서 먹기 좋게 썬 뒤 접시에 담는다.
한국요리
KOREAN FOODS